Skip to content

Wandelen rond de Tre Cime de Lavaredo

Het is zomer! Oftewel: ik heb heel veel zin om te gaan kamperen en wandelen door de bergen.. maar we gaan nog lang niet! Gelukkig is er de Tour de France, én oude vakantiefoto’s. Drie jaar geleden kampeerden we in Italië, in de Dolomieten, en wandelden we onder andere rondom de nogal bekende Tre Cime de Lavaredo. De drie ‘schoorstenen’ zijn zo bekend, dat je in het begin in een soort file van wandelaars belandt. Maar daarna begint het eigenlijk pas…
001_TreCimeHallo

Ja, al die kleine streepjes daar, dat zijn mensen. Vandaar ook dat het laatste stuk van de weg, tot de grote parkeerplaats, een tolweg is. Maar, de meeste mensen lopen niet veel verder dan het einde van de voorzijde. Terwijl er juist heel veel wandelpaden zijn rondom en achter de Tre Cime! Het is een fascinerend gebied, door de kale rotsen en de groene velden, dus wij liepen door. Want, we hadden immers nog de rest van de dag.
002_Ietsverder
003_Meertje1

Zodra je ‘de bocht om bent’ – wat natuurlijk wel een stukje lopen is, inclusief wat hoogtemeters – is het direct een stuk rustiger. Met als bonus een aantal mooie meertjes en bloemen. En zowaar een slang onder de rots waar we wilden lunchen, dus dat deden we maar wat verder op. Uiteraard waren er nog steeds redelijk wat andere wandelaars en zelfs mountainbikers, het gebied is redelijk toegankelijk vergeleken met andere Dolomietenwandelingen. Het pad is over het algemeen best breed, alleen bij de hogere stukken kan het soms wat spannender zijn omdat het dan steiler wordt en je meer wordt meegenomen door de wind. Maar daar staat wel tegenover dat je allemaal restanten ziet van de vroegere forten en grensposten, hier liep namelijk ooit de grens met Oostenrijk.
004_Deachterkant
005_Nogverder

Na een topje kwamen we op een soort plateau achter de Tre Cime, waarna het nog een flink stuk dalen is, met gigantisch mooi uitzicht. Gelukkig ging het niet écht regenen, en na een uur of 6 – inclusief pauzes – waren we weer zo goed als rond. Vanaf daar was het nog maar even naar de parkeerplaats.
006_BijnarondZoals gezegd: Het gebied rond de Tre Cime de Lavaredo is een toegankelijk wandelgebied. Wij verbleven zelf op de gemoedelijke camping buiten Selva di Cadore, met veel aardige seizoens-Italianen met caravan, een klein winkeltje, verse broodjes, en een rustig tentenveld. Vervolgens kun je via Cortina d’Ampezzo (met winkels en tankstations) naar Tre Cime di Lavaredo rijden (ongeveer 1,5 uur). Ook goed voor je rij-skills, want eigenlijk moet je altijd wel een bergpas over als je ergens wil komen.

De paden worden goed aangegeven met borden, maar uiteraard zal ik altijd aanbevelen om een wandelkaart mee te nemen. Die kun je in ongeveer elk omringend dorp, op de camping, en in Cortina d’Ampezza, kopen. Met een kaart en borden kun je je eigen route uitstippelen, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. De meeste paden zijn goed begaanbaar, maar al met al bereik je toch nog redelijk wat hoogteverschil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *