Skip to content

Zondagmiddag: Dwalen over Brabantse landgoederen

Met alle bakken regen die de afgelopen dagen uit de lucht kwamen, zou je bijna vergeten dat je op veel plekken in Nederland doorgaans ook fijn kunt wandelen. Gewoon op een zondagmiddag, rondstruinen en verder lekker niets. Dat is wat we eerder deze maand deden, over twee Brabantse landgoederen bij Chaam: Valkenberg en Hondsdonk. Beide landgoederen bestaan voor een groot deel uit bos, met kleine paadjes, beekjes en vennetjes. Je kunt er prima een paar uur rondlopen.

001_oudeschuur

002_paadje

Wij parkeerden de Greenwheels vlakbij landgoed Valkenberg. Er is niet echt een parkeerplaats, maar je kunt aan het eind van de doodlopende weg je auto kwijt (Valkensbergseweg). Er is iets verderop ook een bushalte. Je loopt door een hek, langs het pad, waar een hoge heg je van het grote landhuis scheidt. Daarna gaat het pad na wat bochten over een lange eikenlaan. Vanaf daar loop je een groot stuk over kleine, bochtige paadjes. Soms moet je een beetje limbo dansend onder de laaghangende takken door, of stuit je op hele oude gebouwen en muren die zo uit het sprookjesbos lijken te komen. Maar dit is echt. Inclusief bomen die net gaat bloeien en hard blatende lammetjes.

003_lente

004_zonneschijn

Ergens halverwege kun je mooi uitkijken over een ven met wuivend riet, met zonnebadende kikkers. Ideale plek voor water en chocola. Eigenlijk is elke plek wel geschikt voor water en chocola, de meeste andere wandelaars kwamen we dan ook chillend in het gras tegen. En zolang is de wandeling niet, dus tijd zat!

005_eenven
006_eenkikker

De kikker poseerde netjes voor manlief (ik was alleen maar bang ‘m te laten schrikken).

Het laatste gedeelte van de wandeling bestaat uit iets bredere paden, maar nog steeds vooral onverhard. Na wat lanen met hoge bomen, kom je weer uit bij het witte hek waar je begonnen bent. En wil je volgende week weer een rondje.

Deze wandeling staat ook beschreven in de Rother gids voor Nederland, maar op internet kan je veel routes over deze landgoederen en de omliggende bossen vinden, ook kortere. Deze duurde ongeveer 2,5 uur (zonder pauze).

007_bomen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *